Google Translate

luni, 11 iulie 2016

Cele mai frumoase și pitorești sate din România pe care trebuie să le vizitezi. Top 5


Top 5
cele mai frumoase și pitorești sate din România pe care trebuie să le vizitezi.

Zilele de vară însorite sunt tot mai aproape. Iarba crudă și aerul tare de munte te îmbie și probabil abia aștepți să fugi de smog-ul, aglomeraţia şi betoanele încinse ale oraşului. Nu trebuie să ieşi din România ca să găseşti peisaje rustice superbe, asemeni celor din Elveţia sau Franţa. Le avem şi noi. Şi nu numai că le avem, dar sunt cam de o sută de ori mai pitoreşti.
Vă recomandăm 5 dintre cele mai frumoase sate din România, strânse nu de pe internet, ci din poveştile noastre de vacanţă. Aşa că, în cazul în care plănuieşti o escapadă de weekend şi nu ştii ce destinaţie să alegi, inspiră-te din lista de mai jos.
Măgura
 

Satul Măgura, deşi se află la numai 40 de kilometri de Braşov şi la o aruncătură de băţ de Bran-Moeciu, e departe de zgomotele asfaltului şi aglomeraţia oraşului, cu peisaje uluitoare, gospodării risipite pe dealuri şi oameni care-şi duc traiul aspru, de munte. Când veţi ajunge însă acolo, o să vă zâmbească blând și o să vă invite să le treceţi pragul.


La peste 1000 de metri altitudine, satul Măgura stă ca o vatră veche, înconjurat din toate părţile de stâncile încă înzăpezite ale Bucegilor şi Pietrei Craiului. Pare că mâna divină l-a aşezat aici, tocmai ca lumea dezlănțuită să nu îl găsească ușor și să îl altereze.
Măgura este pentru mulți un loc într-o altă lume, mai liniștită, mai fără de griji, mai curată, mai plină de speranță, cu aer proaspăt, cu o viață simplă, un loc unde poți simți ce înseamnă cu adevărat să te afli mai aproape de locurilor minunate care te înconjoară.

Ciocăneşti
Localitatea e alt sat de poveste. Îl găseşti pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş, nu departe de Vatra Dornei. Pe pancarta de la intrare o să citeşti „sat muzeu”, pentru că e unul dintre puţinele sate româneşti care a reuşit, în ciuda trecerii timpului, să-şi păstreze armonia arhitecturală într-o lume obsedată de termopane, artificii pompoase, finisaje moderne şi grilaje de inox.
Numele îi vine de pe vremurile când sătenii făureau arme şi armuri pentru oştile voievozilor Moldovei. Legenda spune că Ştefan cel Mare ar fi stabilit locul de altar al Mănăstirii Putna slobozind în văzduh o săgeată făcută de oamenii acestor meleaguri. Aici găseşti şi case încondeiate. Da, ai citit bine. Case încondeiate. Sunt de o frumuseţe rară şi arată aşa:


Viscri


Viscri e o localitate cu 1.000 de oameni care a ajuns cunoscută în toată lumea după ce prinţul Charles şi-a cumpărat o casă acolo. Judecând după fotografii, nici nu e greu să-ţi imaginezi de ce s-a îndrăgostit moştenitorul coroanei britanice de meleagurile Braşovului.


Ce trebuie să ştii despre Viscri, în caz că alegi să-l vizitezi? Păi, în primul rând trebuie să ştii că adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi biserici fortificate săseşti, care a şi fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Dacă ajungi acolo nu trebuie să ratezi nici supa de găină cu tăieţei, pâinea pe vatră şi dulceţurile.

Puţină lume ştie de Dulceaţa de Viscri, lansată oficial în 2012 la Paris. Francezii o pot cumpăra la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint, dar tu o poţi primi în schimbul unui zâmbet, sătenii din Viscri sunt foarte generoşi.



Rimetea
Rimetea e unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Sătenii spun că aici soarele răsare de două ori. Şi, într-un fel, e chiar aşa. Localitatea e mărginită de versanţi abrupţi, care creează impresia că soarele se ridică de două ori pe cer.

La Rimetea trebuie neapărat să ajungi dacă îţi plac escaladările şi sporturile aeronautice, pentru că – datorită felului în care e aşezată – Rimetea e destinaţia ideală pentru zborul cu parapanta, off the road şi drumeţii. Iar dacă eşti dispus să mai mergi încă 5 kilometri, poţi vizita şi Cetatea Colţeşti, care a fost ridicată în sex. al XIII-lea, pe o stâncă abruptă, pentru a le servi sătenilor ca loc de refugiu din calea invaziilor tătarilor.

Botiza
 
În inima Maramureşului, pe Valea Izei, te aşteaptă un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată. Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut.
Odată ajuns aici, mai poţi vedea şi Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza.


 Sursa: http://subversiv.info/top-5-cele-mai-frumoase-si-pitoresti-sate-din-romania-pe-care-trebuie-sa-le-vizitezi/
---------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări