Google Translate

marți, 24 decembrie 2013

CRACIUNUL, celebrarea naşterii Domnului. CINE ESTE MOS CRACIUN ?


În anul 320, papa Iuliu I a specificat pentru prima data oficial data nasterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie, iar in anul 325, împaratul Constantin cel Mare a desemnat oficial Craciunul ca sarbatoare care celebreaza nasterea lui Iisus. De asemenea, el a decis ca duminica sa fie "zi sfânta" într-o saptamâna de sapte zile si a introdus Pastele cu data variabila.

Primii crestini nu celebrau nasterea lui Iisus pe 25 decembrie, considerând ca aceasta a avut loc în luna septembrie, odata cu Ros Hashana (sarbatoare din calendarul iudaic). În anul 264, Saturnaliile au cazut pe 25 decembrie si împaratul roman Aurelian a proclamat aceasta data "Natalis Solis Invicti", festivalul nasterii invincibilului Soare. Chiar daca  împaratul Constantin cel Mare a desemnat oficial Craciunul pe data de 25 decembrie, cele mai multe tari nu au acceptat Craciunul ca sarbatoare legala decât din secolul al XIX-lea. Mai mult de un mileniu, crestinii au sarbatorit Anul Nou în ziua de Craciun (25 decembrie), în imediata apropiere a solstitiului de iarna: în Franta pâna în anul 1564, în Rusia pâna în vremea tarului Petru cel Mare, iar în Tarile Române pâna la sfârsitul secolului al XIX-lea. În Statele Unite, Alabama a fost primul stat care a adoptat Craciunul ca sarbatoare legala, în 1836. Oklahoma a fost ultimul stat, în 1907.


Unul dintre cele mai îndragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis. Cel care a decis ca muzica este nepotrivita pentru o zi solemna cum este Craciunul a fost Oliver Cromwell, care, în secolul al XVII-lea, a interzis colindele, informeaza Mediafax. Cel mai vechi cântec crestin de Craciun este "Jesus refulsit omnium", compus de St. Hilary din Poitiers, în secolul al IV-lea. Cea mai veche transcriere dupa un colind englezesc îi apartine lui Ritson si dateaza din 1410.



În 1818, ajutorul de preot austriac Joseph Mohr a fost anuntat cu o zi înaintea Craciunului ca orga bisericii sale s-a stricat si nu poate fi reparata la timp pentru slujba de Craciun. Foarte trist din aceasta pricina, el s-a apucat sa scrie trei piese care sa poata fi cântate de cor si acompaniate la chitara. Una dintre ele era "Silent Night, Holy Night", care în prezent este cântata în peste 180 de limbi straine de milioane de persoane.


Colindatul este unul dintre obiceiurile de Craciun care se pastreaza cel mai bine si în satele românesti. Pe lânga mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în aceasta zi sunt legate de cultul fertilitatii si de atragerea binelui asupra gospodariilor.

În unele sate se pastreaza si un alt obicei: cel mai în vârsta membru al familiei trebuie sa arunce în fata colindatorilor boabe de grâu si de porumb. Batrânii spun ca, daca boabele peste care au trecut colindatorii vor fi date gainilor, acestea vor fi spornice la ouat. Ei cred, de asemenea, ca vor avea o recolta foarte buna în anul urmator daca vor amesteca samânta pe care o vor pune în brazda cu boabele folosite în ajun la primirea colindatorilor.

În satele de pe Valea Muresului, Craciunul este înca legat de anumite credinte populare care se pastreaza si în prezent, iar obiceiul de a oferi daruri îsi are originile într-o legenda pe care numai batrânii o mai cunosc.

În satul Harpia, daca primul care intra în casa de Craciun este un barbat, oamenii cred ca este un semn de bunastare si sanatate pentru anul urmator. Pentru a atrage binele asupra caselor lor, oamenii tin masa întinsa toata noaptea.





O alta poveste despre Craciun, mai putin cunoscuta, spune ca, în secolul al VII-lea, calugarii foloseau forma triunghiulara a bradului pentru a descrie Sfânta Treime. În jurul anului 1500, oamenii au început sa vada în bradul de Craciun un simbol al copacului din Paradis si au atârnat în el mere rosii, simbol al pacatului originar. În secolul al XVI-lea, însa, familiile crestine au început sa decoreze brazii cu hârtie colorata, fructe si dulciuri. Dar mai înainte, în secolul al XII-lea, oamenii obisnuiau sa atârne brazii de Craciun în tavan, cu vârful în jos, ca simbol al crestinatatii.



Reprezentarile lui Mos Craciun s-au schimbat de-a lungul vremii, astfel ca între imaginea acestuia în vechea cultura populara - de frate mai bogat si mai inimos al lui Mos Ajun - si imaginea contemporana - de personaj iubit de copii - exista mari diferente.

 Traditiile contemporane despre "sfântul" Craciun, despre Mosul "darnic si bun", "încarcat cu daruri multe" sunt printre putinele influente livresti patrunse în cultura populara de la vest la est si de la oras la sat.


Din vechime se stie ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivând ca este sarac, el a refuzat-o, dar i-a îndrumat pasii spre fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. În unele legende populare si colinde, Mos Ajun apare ca un cioban sau un baci la turmele fratelui sau. În cultura populara româneasca, Craciun apare ca personaj cu trasaturi ambivalente: are puteri miraculoase, ca eroii si zeii din basme, dar are si calitati tipic umane. El este batrân (are o barba lunga) si bogat (de vreme ce are turme si dare de mâna).

Pe de alta parte, ideea de spiridusi de Craciun vine din credinta straveche ca gnomii pazeau casa omului de spiritele rele. Spiridusii au fost iubiti si urâti, pentru ca, desi uneori se purtau cu bunavointa, puteau foarte usor sa se transforme în fiinte rautacioase si nesuferite, atunci când nu erau tratati cum se cuvine. Perceptia cea mai raspândita era ca ei se purtau precum persoana cu care aveau de-a face, fiind fie rautaciosi, fie draguti. În Evul Mediu, în loc sa ofere daruri, spiridusii mai degraba asteptau sa le primeasca. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridusii au devenit prieteni ai lui Mos Craciun.

Scriitorii scandinavi, cum ar fi Thile, Toplius si Rydberg, au combinat cele doua trasaturi oarecum contradictorii ale personajelor: ei îi prezentau pe spiridusi putin rautaciosi, dar buni prieteni si ajutoare de nadejde ale lui Mos Craciun. Unii spun ca sunt 13 spiridusi, altii sunt convinsi ca este vorba de noua, altii - de sase. Într-o vreme se credea ca Mos Craciun si spiridusii sai se simt foarte bine în casa lor de la Polul Nord. În 1822, poetul american Clement Clark a publicat lucrarea "A Visit From St. Nicholas" (cunoscuta si ca "The Night Before Christmas"), în care el l-a descris pe Mos Craciun ca pe un spiridus batrân si blând, care zboara în jurul lumii într-o sanie trasa de opt reni. În 1885, Thomas Nast a desenat doi copii privind la o harta a lumii si urmarind calatoria Mosului de la Polul Nord în Statele Unite, deci se presupunea ca acolo, în îndepartatul Nord, locuieste batrânul cel bun. Dar în 1925 s-a descoperit ca nu exista reni la Polul Nord, asa ca toti ochii s-au întors spre Finlanda, unde exista multe astfel de animale.


În 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul national de radio finlandez, a declarat ca Mosul locuieste pe un munte în Laponia. Astazi pare aproape sigur însa ca Mos Craciun si cei 11 spiridusi ai lui stau bine ascunsi undeva pe muntele Korvatunturi în Laponia, Finlanda, în apropiere de granita cu Rusia. Pepper Minstix, unul dintre spiridusi, este paznicul credincios al satului lui Mos Craciun.

Cum reuseste acesta sa se miste atât de repede, într-o noapte, din Laponia pâna în casele tuturor copiilor din lume? Cu foarte multa vreme în urma, Mos Craciun si spiridusii sai au descoperit formula speciala, secreta, a prafului magic pentru reni, care îi face sa zboare. Acest praf magic este împrastiat peste fiecare ren cu putin timp înainte de a pleca din Laponia, în ajunul Craciunului. Este suficient pentru a-i face sa zboare întreaga noapte în jurul lumii. Zborul este, de altfel, foarte rapid: aproape de viteza luminii.

Rudolph este cel mai celebru ren, fiind conducatorul celorlalti opt, pe nume Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Vixen. Când Rudolph era pui, nasul sau a fost atins de Magia Craciunului si de atunci este stralucitor si rosu.


Pe teritoriul românesc, Craciunul este una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinilor, printre care se numara si Pastele si Rusaliile.

În traditia populara se spune ca Fecioara Maria trebuia sa-l nasca pe fiul lui Dumnezeu si umbla, însotita de Iosif, din casa în casa, rugând oamenii sa-i ofere adapost. Ajunsa la casa batrânilor Craciun si Craciunoaie, acestia nu o primesc pentru a nu le "spurca" locuinta prin nasterea unui copil conceput din greseala. Ajunsa la capatul puterilor, Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile nasterii. Craciunoaia a auzit-o si i s-a facut mila, astfel încât a ajutat-o în rol de moasa. Craciun a aflat, s-a suparat si i-a taiat batrânei mâinile, apoi, de frica, a fugit de acasa. Craciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apa, l-a încalzit si l-a dus sa spele copilul. Maria i-a zis sa încerce apa si când a bagat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc. În alta varianta a povestii, Maria sufla peste mâinile Craciunoaiei si acestea cresc la loc.

În ajunul Craciunului, copiii merg cu colindul si cu Steaua, pentru a vesti nasterea lui Iisus. Originea colindelor, texte rituale dedicate Craciunului si Anului Nou, nu este cunoscuta cu exactitate în istoria românilor. Copiii merg la colindat, la casele frumos împodobite, cântând "Steaua sus rasare" si "Buna dimineata la Mos Ajun!" si alte cântece, si sunt rasplatiti de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri si bani.

În ceea ce priveste obiceiurile culinare, crestinii români obisnuiesc sa tina post timp de 40 de zile înainte de Craciun, acesta încheindu-se în seara de Craciun. Un moment gastronomic important care preceda Craciunul este ziua de Ignat (20 decembrie), când se taie porcul si se prepara mâncaruri specifice, precum cârnatii, chisca, toba, racituri, sarmalele, caltabos, care, alaturi de traditionalul cozonac, vor sta pe masa de Craciun.

Sursa:
http://www.puterea.ro/monden/craciunul_celebrarea_nasterii_domnului_afla_cine_a_oficializat_25_decembrie-60910.html
===================================================================
==========================================================
 

********************
*********************************
********************

==========================================================
====================================


Cititi si aici:
Craciunul - Nasterea Domnului. Obiceiuri de Craciun


Craciun fericit!
Sarbatori fericite!
========================================
====================================================







================================================================
=====================================================
========================================

Un comentariu:

  1. Sărbători Fericite tuturor cititorilor "Megaliticei"!!! Să trăiască ne trăiască ADMIN-ul!!!

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări