Google Translate

sâmbătă, 23 iunie 2012

Burebista. Regatul lui Burebista . Batalia bloggerilor pentru Dacia, continua! Veniti si voi cu noi!


Burebista a fost un rege al geto-dacilor (82 î.Hr. - 44 î.Hr.),
întemeietorul statului dac.
Dacia în timpul lui Burebista. În prima jumătate a secolului I î.Hr. dezvoltarea societății geto-dacice, întărirea aristocrației tribale militare și transformarea ei în clasă politică au determinat trecerea la organizarea de tip statal. Regele dac, Burebista își începe domnia în anul 82 î.Hr. Conform istoricului Iordanes, Burebista a moștenit o puternică uniune tribală, care s-a transformat în stat odată cu supunerea treptată a tuturor triburilor și uniunilor de triburi geto-dace către autoritatea centrală.


La acest proces de unificare nu au contribuit numai factori interni (aristocrația tribală și masa războinică, puterea și iscusința lui Burebista), ci și cei externi (creșterea amenințărilor celților și romanilor). Unificarea într-un regat a triburilor geto-dace s-a realizat pe două căi: pe cale pașnică, când șefii daci de trib acceptă supunerea față de Burebista de bună voie, și pe cale războinică, când se dorește păstrarea puterii tribale de către unii conducători locali (cetatea Tyras a fost arsă din temelii).


Desigur, creșterea puterii militare a lui Burebista a determinat supunerea de bunăvoie a multor uniuni tribale geto-dacice. Strabon scria că, ascultându-l pe Deceneu, geto-dacii "s-au lăsat înduplecați să taie vița de vie și să trăiască fără vin". Unificarea triburilor geto-dacice se termină pe la 60 î.Hr.-59 î.Hr, când Burebista începe campania împotriva celților de pe Dunărea Mijlocie, din Bazinul Panonic. În munții Orăștiei va fi centrul statului dac format de Burebista. Aici el formează cetăți de piatră, cele mai importante fiind: Costești, Blidaru, Capalna si Sarmizegetusa, ultima transformată, până la urmă, chiar în capitală a regatului.



























Multumesc autorului!
 Batalia bloggerilor pentru Dacia, continua!
Veniti si voi cu noi!
Admin

5 comentarii:

  1. Multumiri pentru dezgroparea istoriei acestui neam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Nicolae Pop,
      Va multumesc ca v-ati alaturat echipei noastre de prieteni virtuali, de oameni care cauta adevarul, istoria pierduta, istoria interzisa! Cu cat vom fi mai multi, cu atat sansele cresc!

      Ștergere
  2. FRATILOR, DAR DE PESTERA ASTA STIATI? AVEM O TARA, CUM PROCEDAM? SIMPLU, NE BATEM JOC DE EA CU TOTII, DAR, CA DE OBICEI, DAM VINA DOAR PE "ELITE"...

    http://stirileprotv.ro/stiri/travel/o-pestera-distrusa-de-hotii-de-cristale-va-fi-reintegrata-in-circuitul-turistic.html

    RăspundețiȘtergere
  3. ""La Sarmizegetusa exista un jaf". Puiu Hasotti anunta investitii majore in restaurare si conservare"

    http://us.mg4.mail.yahoo.com/neo/launch?.rand=932shr606v70g

    RăspundețiȘtergere
  4. interesanta postare. istoria daciei trebuie promovata dar totodata nu trebuie marginalizat imperiul roman.

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări